841 kez görüntülenmiştir.

Fındık dışında üretim yapılmalı

“Alan mevcut, kivi üretimini artırmalıyız”

·        ORDUSİAD Başkanı Engin, “Fındığın dışında üretim yapmalıyız. Kivi üretiyoruz ama yeterli değil. Şu an ürettiğimiz kivi kadar daha üretim yapabileceğimiz alanımız var.”

Ordu Sanayici ve İşadamları Derneği (ORDUSİAD) Başkanı Kadir Engin Ordu’nun ekonomisini değerlendirdi. Ordu’nun fındığın dışında ürünler üretmeye ağırlık vermesi gerektiğini,  yeterince üretim yapılmadığını için hızla bir fakirleşme süreci yaşadığını vurgulayarak şunları söyledi; Fındık fiyatlarındaki dalgalanmalardan dolayı son 20 yıl içinde birçok büyük sanayici battı. Devlet fındığa fiyat belirleyip 4-5 yıl bu fiyat üzerinden işlem yapmalı. Ayrıca fındığın dışında da üretim yapmalıyız. Kivi üretiyoruz ama yeterli değil. Türkiye’nin kivi üretimi 50 bin ton bile olmadı. Ama bu 100 bin tona çıkabilir. Şu an ürettiğimiz kivi kadar daha üretim yapabileceğimiz alanımız var. Kivi gibi çok kıymetli dalında hemen müşteri bulan bir mal üretilmesinden yanayım. Alternatif olarak hurma da üretilebilir.”

Türkiye’de kaynak savurganlığı yapılıyor

Türkiye’de kaynak savurganlığı yapıldığını söyleyen Engin Ordu’ya yapılması planlanan 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nin hala yapımına başlanmamış olmamasını da buna bağladı. Engin, “Üretime kaynak aktarmazsanız nohutu da kuru fasulyeyi de dışarıdan alırsınız. Koca bir stadyuma 150 milyon lira veriliyor.  Üç tane organizeye 100 milyon bulunamıyor. Bunu biz söylememeliyiz kağıt üzerinde bu böyle olmalı. Stadyumun bakımı bile yıllık 10-15 milyon TL. Bu kadar kaynak savurganlığı olan bir ülkede kalkınma durur,  fakirlik başlar.  OSB 4-5 yıldır kaynak bulunamadı diye yapılmıyor ama başka yerlere kaynak bulunabiliyor.” dedi.

Çambaşı’na yeni oteller açılmalı

Çambaşı Otel yatırımına da değinen Engin, “Çambaşı Otel Ordu’nun önemli bir projesi. Güzel bir kayak tesisimiz var buranın işlerlik kazanması için otel yapılması gerekiyordu. Hatta birkaç tane daha otelin yapılmasını tavsiye ediyoruz. Şu an orada dört tane daha tesis yapacak arsa var. Diğer yatırımcıları da davet ediyoruz.  Oraya 3-4 otel daha yapılmalı ki kayak merkezinin  potansiyeline yakışır bir turizm hareketi olsun.

Mıdı turizme tekrar kazandırılmalı

Son olarak Mıdı Restoran’ın Ordu turizmine tekrardan kazandırılması gerektiği ifade eden Engin, “Ordu’da turizmin lafı yokken Mıdı restoran vardı.  Küçük bir barakada balık yaparak yola çıkan işletme 30-40 kişiye istihdam sağlayan bir yere dönüştü. Daha sonra burası kapatıldı. Mıdı Ordu’nun en turistik işletmelerinden biriydi. Gelen turistlerin büyük bir çoğunluğu oraya kesinlikle gidiyordu. Böyle güzel bir tesis şu an harabe gibi duruyor. Oranın tekrar turizme kazandırılması gerek.ORDU Siad olarak orayı kim açarsa açsın biz yanında olacağız.

Haber kaynağı :Karadeniz Ekonomi Gazetesi