Fındık
dışında üretim yapılmalı
“Alan
mevcut, kivi üretimini artırmalıyız”
·
ORDUSİAD
Başkanı Engin, “Fındığın dışında üretim yapmalıyız. Kivi üretiyoruz ama yeterli
değil. Şu an ürettiğimiz kivi kadar daha üretim yapabileceğimiz alanımız var.”
Ordu Sanayici ve İşadamları Derneği (ORDUSİAD) Başkanı Kadir
Engin Ordu’nun ekonomisini değerlendirdi. Ordu’nun fındığın dışında ürünler
üretmeye ağırlık vermesi gerektiğini,
yeterince üretim yapılmadığını için hızla bir fakirleşme süreci
yaşadığını vurgulayarak şunları söyledi; Fındık fiyatlarındaki dalgalanmalardan
dolayı son 20 yıl içinde birçok büyük sanayici battı. Devlet fındığa fiyat
belirleyip 4-5 yıl bu fiyat üzerinden işlem yapmalı. Ayrıca fındığın dışında da
üretim yapmalıyız. Kivi üretiyoruz ama yeterli değil. Türkiye’nin kivi üretimi
50 bin ton bile olmadı. Ama bu 100 bin tona çıkabilir. Şu an ürettiğimiz kivi
kadar daha üretim yapabileceğimiz alanımız var. Kivi gibi çok kıymetli dalında
hemen müşteri bulan bir mal üretilmesinden yanayım. Alternatif olarak hurma da
üretilebilir.”
Türkiye’de
kaynak savurganlığı yapılıyor
Türkiye’de kaynak savurganlığı yapıldığını söyleyen Engin
Ordu’ya yapılması planlanan 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nin hala yapımına
başlanmamış olmamasını da buna bağladı. Engin, “Üretime kaynak aktarmazsanız
nohutu da kuru fasulyeyi de dışarıdan alırsınız. Koca bir stadyuma 150 milyon
lira veriliyor. Üç tane organizeye 100
milyon bulunamıyor. Bunu biz söylememeliyiz kağıt üzerinde bu böyle olmalı.
Stadyumun bakımı bile yıllık 10-15 milyon TL. Bu kadar kaynak savurganlığı olan
bir ülkede kalkınma durur, fakirlik
başlar. OSB 4-5 yıldır kaynak bulunamadı
diye yapılmıyor ama başka yerlere kaynak bulunabiliyor.” dedi.
Çambaşı’na
yeni oteller açılmalı
Çambaşı Otel yatırımına da değinen Engin, “Çambaşı Otel
Ordu’nun önemli bir projesi. Güzel bir kayak tesisimiz var buranın işlerlik
kazanması için otel yapılması gerekiyordu. Hatta birkaç tane daha otelin
yapılmasını tavsiye ediyoruz. Şu an orada dört tane daha tesis yapacak arsa
var. Diğer yatırımcıları da davet ediyoruz.
Oraya 3-4 otel daha yapılmalı ki kayak merkezinin potansiyeline yakışır bir turizm hareketi
olsun.
Mıdı
turizme tekrar kazandırılmalı
Son olarak Mıdı Restoran’ın Ordu turizmine tekrardan kazandırılması gerektiği ifade eden Engin, “Ordu’da turizmin lafı yokken Mıdı restoran vardı. Küçük bir barakada balık yaparak yola çıkan işletme 30-40 kişiye istihdam sağlayan bir yere dönüştü. Daha sonra burası kapatıldı. Mıdı Ordu’nun en turistik işletmelerinden biriydi. Gelen turistlerin büyük bir çoğunluğu oraya kesinlikle gidiyordu. Böyle güzel bir tesis şu an harabe gibi duruyor. Oranın tekrar turizme kazandırılması gerek.ORDU Siad olarak orayı kim açarsa açsın biz yanında olacağız.
Haber kaynağı :Karadeniz Ekonomi Gazetesi