ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇALIŞTAY TOPLANTISI

Projeler tartışıldı

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen ve Türkiye’de ilk kez düzenlenen ‘Şehir Kimliği Çalıştayı’ dün yapıldı. Çalıştay’da Çevre ve Şehircilik bakanlığı bürokratları şehrin tüm sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelerek Ordu şehrinin mimari kimliğinin oluşturulması için ilk adımı attı. 

 

Belde Otel’de gerçekleştirilen ve Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde ‘Gelecek Vizyonumuzu Birlikte Belirleyelim’ konulu ‘Ordu Şehir Kimliği Çalıştayı’na Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzman ve bürokratları, Belediye Başkanları, daire müdürleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

 

“Bu şehri birlikte yöneteceğiz”

 

Çalıştay’ın açılış konuşmasını gerçekleştiren Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, söz konusu Çalıştay’ı önemsediklerini söyledi. Yılmaz, “Daha önce söylemiştik, seçim sonrası ortaya çıkan tablo bizim için yeterli değil demiştik. Yüzde 55 oy aldık ama şehrin bazı konularıyla ilgili karar verme konusunda şehir insanının, sivil toplum kuruluşlarının katkı vermesi gerektiğini, önemsediğimizi belirtmiştik. Biz şehri beraber yöneteceğiz, konsensüsler üreteceğiz. Şehrimizin en küçük sorunu bizim için en büyük sorunlardan bir tanesi. Bunun çözümü konusunda da sizlerin fikrini ortak bir raporda buluşması için bu çalıştayı düzenledik. Katkılarınız için şimdiden teşekkür ediyorum” dedi.

 

“Bazı şehirler başkent gibidir”

 

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu da, dünyada bazı şehirlerin ‘şehir kimliğini’ oluşturan unsurlarıyla adeta bir başkent gibi özellik taşıdığına dikkat çekti. Vali Balkanlıoğlu, şöyle konuştu: “Bazı şehirler dünyada marka olmuştur.  Mesela teknolojinin başkenti neresi desek hemen Tokyo deriz. Aşkın ve modanın başkenti neresi deseniz hemen Paris deriz. Böyle marka şehirler var. Oralarda özgün eserler var. Biz ise bir çok güzelliği maalesef tahrip etmişiz. Düşünün Ordu’nun güzelliğini, karşıdaki binaları ve yapılaşmaları. Biraz daha özenli yapabilseydik ve tarihi dokusuna uygun binalar yapabilseydik burası bir çok açıdan marka şehir olacaktı. Mesela Maçka’da Sumeli manastırı olmasa Maçka’ya kim gider. Sultanahmet meydanında Sultan Ahmet Camiisi olmasa, Edirne’de Selimiye Camisi olmasa.. Onlarda insan yapımı ama özgün bir mimari oraya ruh katmış. Dolayısıyla şehircilik yapacaksak Ordu’nun tarihten gelen misyonuna uygun yapılar oluşturmak, ulaşım, otopark gibi insanların rahatça gidip geleceği bir şehir kültürü ve bilinci oluşturmak gerekir. Sahip olduğumuz arsaya çok katlı bina yapmak yerine şehire güzellik yapılar üzerine durmak gerekir.”

 

“Ordu’yu marka kent haline getirebiliriz”

 

Vali Balkanlıoğlu, Ordu’nun sahilleri, denizi ve orman ve yayla gibi yeşil dokusuyla büyük özellik arz ettiğini de vurgulayarak, “Ordu’yu marka kent haline getirebiliriz. Artık sahillerde sıcak denizlerde insanlar tatmin edici tatil yapamıyorlar. Yayla arıyorlar, güzellik, yeşillik, göller, ormanların peşindeler. Bu misyonları ön plana çıkararak çok güzel bir çalışma ve yapabiliriz” diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından salonda kurulan masalarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokrat ve uzmanları sivil toplum kuruluş temsilci ve yöneticileri ile biraraya geldi. Ordu’nun şehir kimliği ve vizyonunun ele alındığı çalıştayda öne çıkan görüş ve öneriler rapor haline getirilerek Ordu’nun şehir kimliğini belirleyecek.

Haber  Kaynağı: Ordu Olay  Gazetesi Mustafa KIRLAK